Maak een beplantingsplan voor jouw tuin

Planten geven kleur en sfeer aan een tuin. Het is alleen erg zonde als je de planten niet op de juiste plaats in de tuin plaatst. Hierdoor kunnen ze snel doodgaan of niet goed bloeien. De oplossing hiervoor is het maken van een goed beplantingsplan. Wij geven je een stappenplan zodat jij zelf een beplantingsplan kunt maken.

Stap 1: Maak een plattegrond van je tuin

De eerste stap is het maken van een plattegrond van de tuin. Maak deze plattegrond met een schaal van 1:100 (1 centimeter op de plattegrond is in werkelijkheid 1 meter) bij een grote tuin. Bij een kleine tuin kun je een schaal van 1:50 gebruiken. Geef op de plattegrond aan waar het noorden, oosten, westen en zuiden is. Geef daarnaast aan welke plekken in altijd in de schaduw liggen en welke plekken vol in de zon liggen.

Stap 2: Breng de bodemkwaliteit in kaart

De kwaliteit van de bodem bepaald de mate waarin de beplanting gaat aanslaan en hoe lang de beplanting mooi blijft. Daarom moet de bodemkwaliteit in kaart worden gebracht voordat je planten kan plaatsen. Wanneer de kwaliteit van de bodem slecht is moeten er eerst grondverbeterende werkzaamheden worden uitgevoerd.

In Nederland zijn er verschillende grondsoorten namelijk zand, klei, veen en löss. Niet alle planten groeien op iedere grondsoort. Daarom is het belangrijk dat je weet wat voor grondsoort jouw tuin heeft. Ook de zuurgraad, de waterdoorlaatbaarheid en de hoeveelheid voeding in de bodem zijn belangrijke elementen.

Stap 3: Stijlen en kleuren bepalen

Om het beplantingsplan te kunnen maken moet je weten welke stijlen en kleuren je wilt. Wil je een strak uiterlijk met planten in verschillende vakken of mogen de planten door elkaar groeien? Met planten in verschillende vakken plaats je meerdere planten van dezelfde soort bij elkaar in een vak. Bij een wilde beplanting plaats je de planten ongeordend. 

Wil je bloemen in meerdere kleuren of wil je alles in een kleur? In welke vormen wil je de planten, je hebt bijvoorbeeld planten met bolvorm, aarvorm en pluimen. Moodboards helpen je om een goed beeld te krijgen van wat je mooi vind.

Stap 5: Bepaal welke planten geschikt zijn voor de bodem en weersomstandigheden.

Nu je weet welke stijl en kleuren je wilt voor jouw tuin, nu ga je een keuze maken welke planten je gaat plaatsen. Bij het kiezen van de planten moet je rekening houden met de standplaats. Staan de planten de hele dag in de volle zon of is er veel wind in de tuin? Niet alle planten kunnen tegen de felle zon. Lavendel kan wel goed tegen de zon maar Rhododendron heeft veel meer schaduw nodig. Een Rhododendron in de volle zon planten is dan ook geen goed idee. 

Zorg dat je het beplantingsplan maakt op basis van de standplaats en weersomstandigheden in de tuin. Kies de juiste planten voor de omstandigheden. Zo zorg je ervoor dat je optimaal kunt genieten van de planten!

Kom je er niet uit? Schakel dan een expert in

Kom je er zelf niet uit? Florera kan jou helpen om een beplantingsplan te maken. Zo weet je in ieder geval dat je de juiste planten plaatst en je het hele jaar door van jouw tuin kunt genieten.